In januari en februari van dit jaar hadden we nog twee filmavonden georganiseerd die allebei uitverkocht waren. De Haarlenaren genoten van de film en de DVD’s zijn allemaal verkocht.
Onze website met als belangrijk onderdeel de beeldbank, werd goed bezocht. Het beeldbankteam wordt versterkt met Martin Hoonhorst, Willy Laing en Anja Reimert. Zij gaan ons helpen met het beschrijven van de foto’s. Meester Weijkamp heeft afgelopen jaar, samen met Els, bijna elke maandagochtend benut om foto’s uit zijn collectie te beschrijven en regelmatig kon hij een leuke beschrijving of kort verhaaltje toevoegen. Vooral Ramon Bouwhuis was met zijn camera bij veel activiteiten aanwezig om vervolgens de foto’s bij ‘actueel’ op de site te plaatsen. In de bijlage kunnen jullie zien hoe de beeldbank bezocht is. In het kort kan gezegd worden dat we minder bezoekers hebben gehad die gemiddeld wat langer onze website bekeken.
De zaterdagochtend openstellingen in de winterperiode waren een groot succes. Mensen kwamen met vragen en brachten materiaal om te laten scannen.
Op 21 mei kwamen 23 leerlingen van “Op Weg “ in het archief voor hun snuffelmiddag. Ze kregen van Hennie en Eef uitleg over de beeldbank en hebben samen foto’s bekeken.
Onze huisvesting heeft een mooie facelift gekregen doordat we zes bureaustoelen en twee mooie tafels hebben gekregen van de Rabobank Salland.
Op zaterdag 14 september konden we in samenwerking met Betsie Pinkert (student uit Groningen,woonachtig te Holten) en Robert Kemper in het kader van Open Monumentendag, een tentoonstelling inrichten in “de Pas “met als thema “ macht en pracht “ . In de schuur hadden we een filmzaal ingericht waar we die dag de film van “Huis Sprengenberg” nog eens mochten vertonen. De filmzaal zat steeds vol en we hadden een leuk aantal bezoekers voor onze tentoonstelling.
In december hebben we tijdens het Kerstkransje weer twee mooie presentaties gedraaid in de kerk: een over Kerstkransje 2012 en de ander over de Kerkweg en het kerkplein (i.v.m. de heropening van het dorpsplein).
In het afgelopen jaar heeft Betsie Pinkert haar afstudeeropdracht over landgoederen op de Sallandse Heuvelrug afgerond. Zij heeft veel materiaal uit ons archief kunnen gebruiken voor haar studie. We krijgen van haar een uitdraai van dit werk voor ons archief. Marisca Schutte heeft dit voorjaar data van overlijden uit de periode 1910-1950 op de computer gezet in ons archief . Een mooie digitale aanvulling van ons archief.
Nadya Veldkamp, is in het najaar begonnen met haar maatschappelijke stage bij onze stichting. Ze gaat onze inventarislijst digitaliseren. Het is een mooie manier om jonge mensen zo kennis te laten nemen van ons archief.
Aanwinsten van het afgelopen jaar.
In februari kregen we van Riek Meijerink het archief van Pastoor Meijerink. Eef heeft van onze oude schoenmaker G.van ’t Erve wat attributen uit zijn winkel gekregen. Uit handen van Johan Boksebeld kregen we op schrift, ’Herinneringen aan Bievank en de Coöperatie’, dit tgv de 90 jarige verjaardag van A. Nije Bijvank-IJsseldijk. Hennie Bouwhuis kreeg van Theo van Mierlo (schrijver van het boek “Het dorp dat er niet had moeten komen), een document met als naam “Historische parochiescheiding Mariënheem-Haarle”. Van de familie Schutte-Lohuis ontvingen we een doos met boeken. Uit handen van Harrie Kemper (Groam Antoon) ontving de Stichting wat familiestukken en documenten uit de tijd dat Groam Harm( de oom van Harrie Kemper) zijn boerderij had aan de Stationsweg. Het archief van Stichting Welzijn Ouderen is ons overhandigd door Annie Bloeme. In de zomer kregen we uit opgravingen tijdens de renovatie van het kerkplein een viertal Belgische muntjes. Alle informatie die hierover is binnengekomen is gebundeld. In november kregen we van Gerard Willems een aantal mooie familie foto’s aangeleverd met duidelijke beschrijvingen.
Op 29 november tijdens de presentatie van “Haarle in oorlogstijd” kreeg Hennie Bouwhuis van Jan Fikken uit Nijverdal het boekje” Goed te passe” over het leven van Koers Jo.
“Haarle in oorlogstijd, gezien door de ogen van een puber” Dit boekje, met vertelsels van Jan Rodijk uitgebracht onder redactie van Hennie Bouwhuis en Jan Fikken was een enorm succes. De overhandiging van het eerste boekje, op 29 november, door Jan Fikken aan zijn Oom Jan Rodijk, was aanleiding voor het aanrukken van een flinke batterij pers. Samen met zijn vrienden en familie werd dit een bijzondere middag voor Jan Rodijk.
Stichting Marke Haarle heeft met de uitgave van dit boekje en haar andere activiteiten dit jaar haar gezicht duidelijk laten zien. Mensen weten ons te vinden en zijn nog steeds razend enthousiast over onze beeldbank. Voor komend jaar zien we al weer voldoende uitdaging om de geschiedenis van ons dorp levend te houden.
Hieronder vindt u de verwijzing naar dé Haarlese beeldbank, de gedigitaliseerde foto- en filmcollectie van Stichting Marke Haarle.
Beeldbank Haarle