Secretarieel jaarverslag Stichting Marke Haarle 2016
In februari van dit jaar startten onze activiteiten met een mooie diapresentatie verzorgd door Hennie en Meester Weijkamp bij de ouderen in het Laarmanhuis.
Onze beeldbank blijkt een mooie bron om presentaties uit samen te stellen. Ook dit jaar weer konden we daaruit putten voor Open Monumentendag en het Kerstkransje. De beeldbank wordt voornamelijk bezocht in de winterperiode. Met betrekking tot de beschrijvingen op de beeldbank is er dit jaar door 3 leerlingen van de HAVO in totaal 90 uur gestoken in beschrijvingen van bidprentjes.
Via de mail kwamen verschillende vragen van families omtrent familiegeschiedenis en foto’s die we grotendeels hebben kunnen beantwoorden.
Het archief wordt niet druk bezocht, de open zaterdagen in de winterperiode vormen daar geen uitzondering op. Toch waren er mensen die ons bezochten en wat meenamen voor het archief. Van Robert Kemper ontvingen we: fotomappen, ansichtkaarten en krantenartikelen. Van Hennie twee boeken ” Ommen onder kroon en kruit”. Van Marcel Vree Egberts het notulenboek van de Lijkwagenvereniging. Van Mw.Tuller de correspondentie m.b.t. revisie kerkklokken in 1980. Van de fam. Kottink foto’s van 300 jaar parochie, archiefmateriaal van het dameskoor en verslagen van het R.K.Zangkoor van 1986-2010. Van Meester Weijkamp liefst 47 Albums met krantenartikelen die Haarle als onderwerp hebben. Van Ineke en Toke Nij Bijvank foto’s van jubilea van de C.A.V.V. en het kerkkoor.
Van Jaap de Kempenaer hadden we nog spullen in het archief die tijdens de tentoonstelling in 2015 in de hal van Ronnie Besten waren gebruikt. Dit materiaal heeft een plek gekregen in het Memory Museum in Nijverdal.
Open Monumentendag 2016 had als Thema ‘Iconen en Symbolen’. Op de tweede zaterdag van september had de voorbereidende werkgroep van Mariët, Wim, Hennie samen met Eef, Ramon en Meester Weijkamp een prachtige tentoonstelling ingericht in het Sportorant. Hier liet het bezoek het echter wat afweten. Het was namelijk schitterend mooi weer. Op de tweede locatie, de fam. Schoot Uiterkamp Almeloseweg 11, kwamen meer bezoekers. Hier waren in een mooie omgeving een Mariakapel en veel religieuze spullen te bekijken
Hennie heeft voor het informatiebord voor bezoekers achter in de kerk de geschiedschrijving van onze kerk verzorgd en samen met Eddie Muis heeft Hennie op 29 november bij de Palthetoren en bij het boswachtershuis de schildjes met de benaming “Rijksmonument” geplaatst. Als de verbouwing van De Pas is afgerond, komt daarop een schildje ‘Gemeentelijk monument’.
In het najaar werden we door meerdere groepen studenten van de opleiding Archeologie van Saxion Hogeschool Deventer bezocht en bevraagd voor een opdracht die zij hadden gekregen. Natuurmonumenten vroeg om een inventarisatie van bepaalde gebieden op de Sprengenberg. Hennie heeft hier veel tijd in gestoken en op cultuurhistorisch vlak veel informatie kunnen verstrekken.
2016: een jaar voor onze Stichting waarin toch weer van alles is gebeurd. De werkzaamheden in het archief gaan, door het enthousiasme van het hele team, gestaag door. Ramon heeft weer veel kunnen vastleggen op de gevoelige plaat met o.a. de start van het grote nieuwbouwproject van de bejaardenhuisjes. Grote verandering van het komend jaar is dat we hebben besloten te gaan verhuizen naar een nieuwe ruimte in ’t Kruuspunt. Een verhuizing waarvoor de handen uit de mouwen gestoken moeten worden en heel wat dorpsgeschiedenis door onze handen zal gaan.
Hieronder vindt u de verwijzing naar dé Haarlese beeldbank, de gedigitaliseerde foto- en filmcollectie van Stichting Marke Haarle.
Beeldbank Haarle