Bevrijdingsdag 9 april 1995

Bevrijdingsdag 9 april 1945

Dit verhaal speelde zich af op het adres Molenweg 53 in Haarle. Voor veel Haarlenaren was dit jarenlang de boerderij van de fam. Groot Koerkamp.

Tijdens de oorlogsjaren woonden er de gezinnen van de families Aben en Smit.

Anny Smit beschrijft hier haar belevenissen.

 

9 april ’s morgens: De Canadezen waren in aantocht, het werd gevaarlijk, steeds hoorde je schoten.

Wij hadden een grote kelder in het huis aan de Molenweg, dus gingen we daar met ons hele gezin, plus het gezin van de buren bij ons in de kelder schuilen met 2 baby’s van 5 en 6 weken (Joke Aben, Ton Smit)

Het waren spannende uren, vooral toen wij de geweerkolven hoorden op het kelderluik. Even later kwamen 2 soldaten de keldertrap af met het geweer gericht op ons totdat ze zagen dat het goed was. Het waren onze BEVRIJDERS!

We mochten nog niet naar boven, want het was er nog niet veilig. Een paar uur later hadden de Canadezen zich verzameld in het weiland naast ons en deelden snoep en sigaretten uit en wat ook lekker was: echte jam!

Dat hadden we lang niet gehad. De Duitsers hadden bij ons de keukenwagen nog staan, ze waren aardappels aan het schillen en de Canadezen gingen hier zo mee verder…

We zagen toen dat er veel boerderijen in brand stonden, het was eerste een grote chaos, maar zo langzamerhand beseften we: WE WAREN BEVRIJD!!!

 

Anny Smit

Mei 1944: de familie Smit viert de plechtige H.Communie van Anny (linksonder) Op de middelste rij haar ouders, de grootouders op de achterste rij.